Aanbevolen tools & hulpmiddelen

Alvorens je aan het onderhoud van je mountainbike gaat beginnen is het handig om al enkele basic tools en hulpmiddelen in huis te hebben. Wanneer je een bepaald probleem hebt of een bepaald deel wil onderhouden/herstellen dan kan je op dat moment de specifieke tools daarvoor nog in huis halen. Zeker als je (tijdig) online besteld heb je deze vaak de dag erna al in huis en kan je er meteen mee aan de slag.

Echter zijn er enkele tools die het onderhoud aan je mountainbike uitvoeren heel wat makkelijker en praktischer maken. Onderstaand vind je een overzicht van enkele tools, accessoires en producten die eigenlijk altijd goed van pas kunnen en zullen komen.

Montagestandaard

Een montagestandaard zorgt ervoor dat je met beide handen aan je mountainbike zal kunnen werken. Omdat de fiets in de standaard hangt kan deze ook niet omvallen en kan je daarnaast overal goed bij. Je moet de mtb niet langer tegen een muur plaatsen en je kan ook je pedalen en wielen ronddraaien zonder dat je de fiets van de grond moet heffen.

Alleen maar praktische voordelen. Daarnaast kan je bij de betere montagestandaarden ook nog wat materiaal in het materiaalbakje plaatsen zodat je het altijd in de buurt hebt en meteen ter hand kan nemen.

Wij gebruiken de SuperB TB WS-30 montagestandaard bij elke onderhoudsbeurt. Deze montagestandaard is iets duurder maar wel zeer stevig en betrouwbaar. In het materiaalbakje kan je losse bouten en onderhoudsproducten kwijt. Daarnaast zijn er ook diverse gaten waarin je je inbus- en torx sleutels kan steken.

SuperB TB WS-30 montagestandaard

Bestel deze montagestandaard bij Amazon.nl >>

Deze montagestandaard doet ondertussen al meer dan 10 jaar wat hij moet doen en buiten wat slijtage is er verder nog steeds helemaal niets mis mee. Voor deze kwaliteit betaal je natuurlijk wel wat. Wil je niet meteen zo’n smak geld uitgeven dan zijn er nog verschillende andere alternatieven:

Momentsleutel

Als je het onderhoud aan je mountainbike zelf gaat uitvoeren zal je regelmatig onderdelen moeten demonteren. Op zich niet zo heel erg moeilijk, maar de onderdelen moeten ook weer terug gemonteerd worden. De meeste mountainbikes hebben een mix van inbus- en torxbouten die met een bepaalde kracht, uitgedrukt in Nm, weer vastgezet dienen te worden.

Je kan dit uiteraard op gevoel doen, maar zowel te zacht als te strak aangedraaide bouten kunnen voor problemen zorgen. Te losse bouten kunnen tijdens het mountainbiken helemaal loskomen. Te hard aangedraaide bouten kunnen stuk gaan, irritante geluiden veroorzaken of zelfs het frame beschadigen.

Beter voorkomen dan genezen toch? Daarom is het belangrijk om de kleine en gevoelige boutjes op het aanbevolen moment vast zetten. Het aanbevolen moment staat vaak gewoon op het onderdeel, of naast de desbetreffende bouten op je mountainbike, aangegeven. Met behulp van een momentsleutel kan je de bouten met de juiste kracht vast zetten.

Hiervoor gebruiken wij zelf de BBB BTL-73 momentsleutel. Deze heeft een bereik van 2 tot en met 14 Nm, wat meer dan voldoende is voor zowel de kleinere bouten als bijvoorbeeld de steekassen van je wielen (10 à 13 Nm). Daarnaast zitten er bij deze momentsleutel de belangrijkste inbus- en torxbits inbegrepen (inbus 3 – 4 – 5 – 6 – 8 mm / torx T25 – T30).

BBB BTL-73 momentsleutel

Bestel deze BBB momentsleutel bij bol.com >>

Je kan ook kiezen voor een iets groter bereik zoals onderstaande momentsleutels met een bereik van 2 Nm tot en met 24 Nm:

Echter heb ik in de praktijk nog geen (kleine) bouten tegen gekomen die meer kracht dan 14 Nm vereisen. Uiteraard zijn sluitingen zoals de lockring van de cassette (+- 40 Nm) en een DUB Crankbout van SRAM (54 Nm) hierop uitzonderingen. Maar hiervoor heb je een momentsleutel met nog groter bereik nodig. Dergelijke bouten zetten wij echter op gevoel vast met de leuze “vast is vast” in het achterhoofd.

Inbus- en Torxset

Voor je met de momentsleutel aan de bak kan kan het handig zijn om een degelijk setje inbus- en torxsleutels in huis te hebben. Je kan hiervoor een standaard setje gebruiken dat je bijvoorbeeld bij de doe-het-zelfzaak kan kopen of hetgeen je misschien al in huis hebt.

De meest voorkomende inbus- en torxbouten op een moderne mountainbike zijn de volgende:

  • Inbus: 2, 4, 5, 6 en 8 mm
  • Torx: T25 en T30

Voor de maten van beide types die ik het vaakst gebruik heb ik aparte sleutels gekocht met een T-handvat. Hierdoor heb je meer grip op de sleutel en gaat het sleutelen makkelijker.

inbus- en torxsleutels met T-greep

Je kan ervoor kiezen om de belangrijkste sleutels apart aan te kopen of je kan een complete set aanschaffen. Onderstaand vind je enkele handige sets:

Er zijn ook driehoekige Y-sleutels te verkrijgen met aan elk van de 3 uiteindes een verschillende bit. Ook met deze sleutels heb je meer grip tijdens het sleutelen. Enkele betrouwbare keuzes van dit type zijn de volgende:

Park Tool AWS 8C y-sleutel inbus

Aanbevolen onderhoudsproducten

Naast de bovenstaande tools en hulpmiddelen is het ook verstandig om alvast enkele producten in huis te halen die ervoor zullen zorgen dat je het onderhoud ook netjes en zoals het hoort kan afronden.

Montagepasta en/of allround grease

Om bouten weer vast te zetten is het verstandig om de schroefdraad van een beetje montagepasta te voorzien. Door montagepasta te gebruiken blijven bouten beter vast zitten en krijg je ze ook weer makkelijk los. Daarnaast voorkomt montagepasta corrosie en roest en kan het irritant gekraak of getik van bouten voorkomen.

Naast montagepasta kan je ook voor een allround Grease kiezen, deze kan je dan ook op de draaiende onderdelen en lagers gebruiken. Allround Grease kan je zowel als montagepasta en als lagervet gebruiken op draaiende onderdelen en schroefdraadverbindingen. Zo verminder je wrijving tussen onderdelen en zullen onderdelen minder snel slijten.

Zelf gebruiken wij Galactic Grease van Dynamic. Deze formule is planet-friendly en biologisch afbreekbaar.

Dynamic Galactic Grease

Er zijn diverse merken die smeermiddelen aanbieden. Wij werken met de smeermiddelen en producten van Dynamic Bike Care. Deze zijn van hoge kwaliteit en worden ook door profteams gebruikt waaronder Jumbo-Visma, Alpecin-DeCeuninck en Bora-Hansgrohe.

Dynamic Bike Care is ook officiële Bike care partner van Mountainbikevibes. En daar kan jij ook van mee profiteren door onze kortingscode te gebruiken. Met de code mountainbikevibes20 krijg je 20% korting op je volledige bestelling. De code is niet cumuleerbaar met andere kortingen.

Bestellen kan via onderstaande knop (De kortingscode kan je ingeven bij het afrekenen van je bestelling. Vergeet dit zeker niet…):

Andere handige producten (optioneel)

Wat ik persoonlijk ook erg handig vind om steeds in huis te hebben zijn de onderstaande twee producten:

Mechanics Magic is een een multifunctioneel wonderspray, en dat is helemaal niet overdreven. De spray smeert, beschermt en dringt diep door in onderdelen. Met deze spray krijg je vastzittende onderdelen makkelijker los. Daarnaast vermindert de spray wrijving en het laat een beschermende laag achter.

Mechanics Magic is carbon safe, wat bij vele andere multisprays vaak niet getest is.

Pro tip: Met deze spray kan je ook piepende deurscharnieren weer fluisterstil maken…

De brakebooster is ontwikkeld om je remschijven en blokjes weer mooi proper te krijgen. Echter is remmenspray ook een erg goed en handig schoonmaakmiddel. Zo gebruik ik dit regelmatig om onderdelen en de bijhorende bouten weer proper te krijgen.

Beide producten kan je, net als alle andere Dynamic producten, met korting in huis halen door onze kortingscode te gebruiken bij het afrekenen van je bestelling.

Heb je zelf een ander favoriet merk dan ben je uiteraard vrij om producten van dat merk in huis te halen. Toch raden we aan de producten van Dynamic zeker een keertje te proberen. Wij zijn er alvast erg tevreden van, vandaar dat we gekozen hebben om met Dynamic in zee te gaan. Een ander voordeel is dat je altijd met korting (gebruik code mountainbikevibes20) kan kopen. Daarnaast doen ze vaak ook acties waardoor je altijd geld kan besparen.