Basic onderhoud vs groot onderhoud

Wanneer je alle onderhoudsklussen, die in deze cursus aan bod komen, onder de knie hebt dan zal je niet snel meer hulp moeten inroepen van anderen en ben je helemaal niet meer afhankelijk. 

Hou er wel rekening mee dat we vooral het basic onderhoud behandelen in deze cursusen. Dit wil zeggen dat je voor grotere klussen (bijvoorbeeld onderhoud van de voorvork, wiellagers vervangen,…) wel nog de hulp van je fietsenmaker of bikemakker, met kennis van zulke zaken, zal moeten inschakelen.

Wil je ook dat voorkomen dan kan je jezelf bijscholen door een fietsenmaker opleiding te volgen of jezelf bij te scholen via bijvoorbeeld YouTube filmpjes. 

De meeste van die grote onderhoudstaken kunnen echter tijdens het grote jaarlijkse onderhoud (éénmalig) van je mountainbike uitgevoerd worden. Zo behoud je ook een bepaalde connectie met je LBS. Het is daarom ook niet altijd zinvol om voor dergelijke (jaarlijkse) klussen meteen al het (vaak dure) materiaal in huis te gaan halen. Dit beslis je natuurlijk helemaal zelf. 

Voor het basic onderhoud heb je uiteraard ook wat materialen nodig maar qua prijs valt dat allemaal nog behoorlijk mee. Zeker als je weet dat je verschillende van die tools ook gewoon vaker dan éénmaal per jaar zal kunnen gebruiken. 

Verderop in deze cursus helpen we je ook daarmee op weg en kom je te weten welke tools je per klus nodig hebt, welke je voor verschillende klussen kan gebruiken en welke tools wij voor de verschillende onderhoudstaken gebruiken.