Derailleurwieltjes vervangen

Derailleurwieltjes vervangen

Ook de derailleurwieltjes dien je af en toe een keertje te vervangen. Dit is heel erg makkelijk mits je een beetje aandachtig bent. Zo is het belangrijk om de derailleurwieltjes in de juiste richting te monteren. Vaak staat dit aangegeven met een pijl en moet je gewoon even bedenken hoe de ketting door de derailleur loopt.

Het bovenste en onderste derailleurwieltje zijn verschillend dus ook hier mag je je niet vergissen. Bij Shimano hebben beide wieltjes een andere benaming zijnde G-pulley en T-pulley. Deze wieltjes zien er een beetje verschillend uit maar hebben evenveel tanden. De benaming is uiteraard op het derailleurwieltje terug te vinden waardoor je je eigenlijk niet kan vergissen.

De SRAM derailleurwieltjes op onderstaande foto zijn dan weer makkelijk uit elkaar te houden omdat ze verschillen van grootte (12 en respectievelijk 14 tanden).

Hou er ook rekening mee dat de derailleurwieltjes compatibel zijn met de juiste “speed”. Heb je een 12-speed aandrijving, zorg er dan voor dat je 12-speed derailleurwieltjes in huis haalt.

Voor je de wieltjes gaat vervangen kijk je best even welk wieltje waar precies zit (boven of onder). Op die manier kan je wederom niets mis doen.

Om de derailleurwieltjes te monteren en te demonteren heb je enkel een inbussleutel nodig.