Introductie

Naast ontzettend leuk, avontuurlijk en uitdagend is mountainbiken natuurlijk ook een slijtageslag voor de verschillende onderdelen. Ongeacht in welke omstandigheden je gaat mountainbiken, na verloop van tijd gaan er onderdelen beginnen verslijten die dan onderhouden of zelfs vervangen moeten worden.

Voor je halsoverkop een afspraak bij je LBS (Local Bike Shop) maakt en je mtb een paar dagen kwijt bent (want er zijn waarschijnlijk nog andere klanten), kan je het probleem misschien wel zelf oplossen. Dat bespaart je niet alleen tijd (= meer fietsen) maar ook geld, want een fietsenmaker werkt natuurlijk niet gratis.

In deze online cursus helpen je op weg met enkele basic onderhoudsklussen die je helemaal zelf kan uitvoeren. Je hebt er geen specifieke kennis voor nodig want we leggen het je haarfijn uit. 

Uiteraard zijn er heel er veel verschillende soorten mountainbikes, technologieën en systemen. In deze cursus richten we ons voornamelijk op de moderne mountainbikes

De BOOM die het mountainbiken afgelopen jaren kende heeft ervoor gezorgd dat veel mensen aan het mountainbiken gegaan zijn. Of dat een impulsieve of doordachte keuze was laten we in het midden. Echter wordt de slijtage en het onderhoud dat bij het mountainbiken hoort vaak over het hoofd gezien of wordt er in eerste instantie geen rekening mee gehouden. 

Tenzij je een PRO bent en een heel team achter je hebt staan is enige kennis van (basic) onderhoud toch niet onbelangrijk als (recreatief) mountainbiker. Een goed onderhouden mountainbike is immers veel fijner om op te fietsen…

Heb jij dit aspect ook over het hoofd gezien of wil je eindelijk zelf een keertje sleutelen aan jouw mountainbike? Dan zit jij bij Mountainbikevibes alvast aan het juiste adres. 

In deze cursus helpen wij je graag op weg en tonen je enkele belangrijke onderhoudsklussen die je makkelijk zelf kan uitvoeren. Naast een gedetailleerde uitleg tonen we je ook de tools die je voor elke klus nodig hebt en laten we je de specifieke tools zien die wij gebruiken.

Uiteraard beseffen we dat niet elke mountainbike helemaal hetzelfde is. Net om die reden is deze e-cursus volledig gratis en zal hij dat ook altijd blijven. De kennis, tips en werkwijzen die we behandelen zijn van toepassing op moderne mountainbike, waarvan wij er ook meerdere ter beschikking hebben. Zelf heb ik, via avondonderwijs, het diploma van fietstechnieker met grote onderscheiding behaald en voerde ik voorheen reeds het basic onderhoud aan mijn mountainbikes zelf uit.

Heb je een moderne mountainbike dan zal je veel tips en werkwijzen kunnen overnemen. In alle andere gevallen kan deze online cursus naast een handleiding ook een goede richtlijn zijn die je de juiste kant opstuurt of kan het een inspiratie zijn om eindelijk een keertje zelf aan de slag te gaan met het (basic) onderhoud van jouw mountainbike(s).

Hoe dan ook zijn we er van overtuigd dat deze gratis online cursus een meerwaarde voor jou en iedere andere (beginnende) mountainbiker kan zijn. Heb je de cursus helemaal doorlopen, laat ons dan zeker weten wat je er van vond en of je er wat van opgestoken hebt. Dat mag je doen via het contactformulier of in de community