Eén van de onderdelen waar je erg veel aandacht aan zal moeten besteden als nieuwbakken hobbysleutelaar is natuurlijk de aandrijving van jouw mountainbike.
De aandrijving van je mountainbike ga je na verloop van tijd ook moeten vernieuwen. Wanneer dat is of hoe snel dat het geval is, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de omstandigheden waarin je fietst en hoe goed je deze onderdelen zelf (tussentijds) onderhoudt.
Voor de gemiddelde mountainbiker zal dit vaak een jaarlijkse klus zijn. Dan zou je denken dat het zeker iets voor je fietsenmaker is. Echter is het handig dat je het monteren en demonteren van een volledige aandrijving zelf onder de knie krijgt. Want als je deze onderdelen zelf kan demonteren, dan kan je ze ook regelmatig goed schoonmaken en op die manier de levensduur ervan verlengen. Daarnaast kan je door regelmatige controle en tussentijds onderhoud gekraak en tikjes vermijden/voorkomen en uiteindelijk ook steeds makkelijker en sneller oplossen.
De aandrijving bestaat uit 4 onderdelen die je kan (de-)monteren:
Onderstaand doorlopen we het volledige proces zowel voor onderdelen van Shimano als SRAM en ontdek je welke tools je hiervoor zeker nodig hebt. Naast de tools die we zelf (met succes) gebruiken geven we ook enkele alternatieven die je ook kan overwegen.
Eénmaal je het onderhoud van het kloppend hart van jouw mountainbike onder de knie hebt kan je ook verder gaan met de andere hoofdstukken in deze cursus. Naast de aandrijving bekijken we ook de cockpit, zadel en zadelpen, de remmen en pedalen. Stuk voor stuk onderdelen waar je tussentijds zelf wat aan kan sleutelen. Daarnaast zijn het ook onderdelen die wel eens voor gekraak, getik of irritante kraakjes kunnen zorgen.
Door deze onderdelen regelmatig onder de loep te nemen en in een zo goed mogelijke conditie te houden ga je deze niet al te snel volledig moeten vervangen. Daarnaast voorkom je op die manier ook dat stof, vuil, modder en water tussen de onderdelen blijft of komt te zitten. Dit bevorderd niet alleen de slijtage maar kan zoals eerder gezegd voor ongewenste geluiden zorgen tijdens het mountainbiken.
Als bonus en afsluiter van deze e-cursus geven duiken we ook nog even in de geheimen van een goede tubeless setup en hoe je dat ook gewoon helemaal zelf voor elkaar kan krijgen. Ben je nog niet mee met het tubeless verhaal dan zal er een wereld voor je opengaan,… een wereld zonder lekke banden onderweg…