Remblokjes vervangen

De slijtage van de remblokken is vanzelfsprekend iets wat je regelmatig moet controleren. Heb je de indruk dat je na verloop van tijd wat minder remkracht hebt, dan zijn de remblokjes het eerste wat je zou moeten controleren.

Zijn de remblokken versleten dan kan je deze makkelijk zelf vervangen. We gaan er vanuit dat jouw mountainbike reeds uitgerust is met schijfremmen, wat bij de meeste hedendaagse mountainbikes gewoon standaard is.

In de meeste gevallen zal je op jouw mountainbike een remsysteem van Shimano of SRAM hebben. Andere merken zoals Magura, Jagwire en Hope komen ook voor maar zijn op crosscountry mountainbikes zeker niet de standaard. Dat zijn de twee andere merken (SRAM en Shimano) dan weer wel.

De remblokken vervangen is echter vaak identiek qua werkwijze en deze klus kan je, ongeacht het merk, makkelijk zelf uitvoeren.

Remblokken verwijderen

Wat heb je nodig?

Welk materiaal je precies nodig hebt om in eerste instantie de oude remblokken te verwijderen kan verschillen per remblokken.

De remblokken zitten altijd in de remklauw bevestigd met behulp van een borgpen of schroef. De schroef of borgpen zorgen ervoor dat de remblokken op hun plaats blijven zitten.

Bij remblokken die een borgpen hebben moet je het uiteinde omplooien om deze te kunnen verwijderen. 

Om de gewone borgpen te verwijderen kan je het best een punttang gebruiken. De borgpen met platte of inbuskop kan je vanzelfsprekend verwijderen met een platte schroevendraaier of inbussleutel.

Hoe ga je te werk?

Gewone borgpen

Eerst en vooral moet je het uiteinde zo plooien dat het door de opening past als je de pen er via de andere kant gaat uittrekken. Eénmaal je dat voor elkaar hebt kan je de borgpen via de andere kant en met behulp van dezelfde tang uit de remblokken trekken.

Schroef met inbus of platte kop

De borgpen met platte of inbuskop kan je eenvoudig verwijderen met behulp van een platte schroevendraaier of inbussleutel. De borgpen kan je er gewoon uitdraaien en verwijderen.

Eénmaal de borgpen verwijderd is kan je de remblokken uit de remklauw duwen.

Nieuwe remblokken plaatsen

Zuigers terug duwen

In de remklauw bevinden zich, afhankelijk van het gebruikte remsysteem, 2 of 4 zuigers. Naarmate je remblokken verslijten gaan deze zuigers zich wat meer naar binnen verplaatsen. 

Dit heeft als gevolg dat er in de meeste gevallen, en afhankelijk van hoe versleten de oude remblokken waren, geen ruimte zal zijn voor de nieuwe remblokken.

Om plaats te makken voor de nieuwe remblokken moet je de zuigers nog even terug duwen. Dit kan op 3 verschillende manieren:

  • Platte schroevendraaier
  • Plastic bandenlichter
  • Pistonfix (remblok of zuiger spreider)

Zelf gebruik ik hiervoor de BBB BTL-115 Pistonfix. Een alternatief voor deze tool is de Park Tool PP-1.2 remzuiger spreider.

BBB BTL-115 Pistonfix

Deze klus met een platte schroevendraaier uitvoeren raad ik af gezien het risico bestaat dat je de zuigers hiermee kan beschadigen. Met een bandenlichter kan het in principe ook wel.

Ik kies er echter voor om het juiste materiaal te gebruiken dat voor deze klus speciaal ontwikkeld is. Op die manier kom je normaal gezien niet snel in de problemen.

Nieuwe remblokken plaatsen

Wat heb je nodig?

Om de nieuwe remblokken te plaatsen heb je, naast het tangetje, inbusje of de platte schroevendraaier, in feite niets nodig. Uiteraard heb je wel een nieuw setje remblokken nodig.

Ben je tevreden van de huidige remblokken dan kan je op voorhand al eens bekijken welk type remblokken dit precies zijn. Je kan dan gewoon hetzelfde setje remblokken bestellen.

Wil je toch een ander setje remblokken dan is het opletten geblazen want er is wel wat verschil tussen de remblokken. Daarnaast is het ook belangrijk dat de remblokken compatibel zijn met je schijfremmen…

Op de remschijf zelf zal je meestal wel terug kunnen vinden welke remblokken compatibel zijn met de schijven.

Remschijf resin pad only
Deze remschijf is enkel compatibel met Resin (zachte) remblokjes

Er zijn 3 verschillende soorten remblokken qua hardheid te onderscheiden:

  • Hard (metaal)
  • Medium (semi-metaal)
  • Zacht / resin / organisch

De keuze is afhankelijk van het type ritten en de omstandigheden maar hangt dus ook af van je huidige remschijven. Harde(re) remblokken zijn vooral geschikt voor lange afdalingen en wanneer je vaak in extreme omstandigheden fietst. Zachte remblokken zijn geschikt voor vlakkere en normalere ritten zoals jij en ik waarschijnlijk het vaakst doen.

Ik rijd zowel in eigen streek als in de Ardennen zonder problemen met zachte remblokken. Liefhebbers van enduro en downhill zullen vaker voor harde remblokken kiezen.

Zorg er dus zeker voor dat je de juiste remblokjes in huis haalt voor je deze gaat monteren. Wil je ook nieuwe remschijven monteren, bekijk dan zeker ook de volgende stap in deze cursus.

Hoe ga je te werk?

Door de remblokken en het meegeleverde veertje goed samen te drukken kan je deze nu tussen de remklauw monteren. Zorg ervoor dat het gaatje van de twee remblokken overeenkomen en zich op gelijke hoogte bevinden als de openingen waar de borgpen of schroef doorheen moet.

Is dat het geval dan kan je nu de borgpen of schroef door al deze gaten stoppen. Het uiteinde van de borgpen dien je nu terug om te plooien zodat deze er niet meer uit kan vallen of schokken.

Op het uiteinde van de schroef zal je vaak nog en extra borgstukje kunnen plaatsen zoals je op onderstaande foto goed kan zien.

Tip voor je op pad gaat met je nieuwe setje remblokken die. Je deze eerst nog goed in te remmen. De remschijven hoef je niet te vervangen als deze nog in goede staat zijn (zie volgende deel).

Om remblokken in te remmen kan je enkele versnellingen plaatsen en daarna hard remmen tot je weer stapvoets rijdt. Door dit meerdere malen te herhalen zullen de remblokken uiteindelijk echt klaar zijn voor gebruik op de trails.