Voordelen van zelf het (basic) onderhoud aan je mtb uit te voeren

Wat je zelf aan je mountainbike doet qua herstellingen zal niet per sé beter zijn dan wanneer jouw fietsenmaker het zou doen (tenzij je er eentje hebt die onbekwaam is). 

Echter zal het vaak wel sneller en, misschien nog belangrijker, ook goedkoper zijn. Want uiteraard werkt een fietsenmaker niet gratis. Jouw kost het enkel een beetje extra tijd. Het geld dat je daarmee uit zal sparen kan je besteden aan degelijk materiaal of bijvoorbeeld een leuk (én nuttig) mtb accessoire dat je nog nodig hebt.

Moet je een keertje onderdelen vervangen dan zal je merken dat je deze ook veel goedkoper zal kunnen verkrijgen als je een beetje goed (en online) rond kijkt. Hoewel het zeker belangrijk is om een goede relatie te behouden met je LBS (voor grotere problemen/onderhoudsklussen) hoef je natuurlijk niet alles bij hem/haar te kopen aan adviesprijzen…

Een laatste voordeel dat ikzelf misschien wel het allerbelangrijkste vind is dat je door het onderhoud aan je mountainbike zelf te doen NIET afhankelijk bent van iemand anders. Je bent niet (voor alles) afhankelijk van de goodwill van jouw fietsenmaker of je bikemakkers. 

Heb je een klein probleempje aan je mountainbike dan kan je het meteen zelf oplossen terwijl je, als je afhankelijk bent, zal moeten wachten tot iemand je uit de nood kan en wil helpen.

En dit geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld pechgevalletjes onderweg. Met de nodige basiskennis kan je ook gewoon alleen op pad. En ben je toch in groep dan ben je voor een minuscuul probleempje ook weer niet afhankelijk van de kennis van anderen (als die er al is).

Als jij de nodige kennis, na het doorlopen van deze cursus, hebt dan ben jij binnenkort misschien wel degene die in jouw groepje alle pechgevalletjes of problemen kan (helpen) oplossen of zelfs kan helpen/adviseren bij het onderhoud aan de mountainbike… Ook leuk, toch?